Nieuws

Zoladztest zaterdag 01-12-2018

 

 

Omdat het op de gewone trainingsdagen te druk is op de baan hebben we de Zoladztest van afgelopen zomer verplaatst naar de zaterdag. Dat is goed bevallen, dus daar gaan we zo mee door. De eerstkomende is zaterdag 1 december 2018. We starten om 9.00 uur met een gezamenlijke warming-up en om ongeveer 9.30 uur starten we met de Zoladztest.

Om mee te kunnen doen aan de Zoladztest moet je een gevorderd loper zijn. Dit ben je als je ongeveer een jaar aan het hardlopen bent. Met name de maximaaltest vergt een heftige inspanning en kan alleen verantwoord worden gedaan als je in goede conditie verkeert en geen gezondheidsklachten hebt. Als je medische klachten hebt en je wilt toch meedoen, is het raadzaam om een sportarts te consulteren.

Omdat de metingen van de Zoladztest afgeleid zijn van je maximale hartslag, gaan we in de week voorafgaande aan de test een maximaaltest doen. Dat is op dinsdag 20 november of donderdag 22 november direct aansluitend aan de gewone training. Lopers die al beschikken over een betrouwbare HF-max meting hoeven dit niet te doen.
De hartslagzones van de Zoladztest zijn verdeeld in stappen van 10 slagen onder je maximale hartslag. Is je maximale hartfrequentie (HF) bijvoorbeeld 200 dan is HF 150 zone 1, HF 160 zone 2, HF 170 zone 3, HF 180 zone 4 en HF 190 zone 5. Bij de Zoladztest loop je 6 minuten in elke hartslagzone en wordt gemeten welke afstand je in die tijd hebt gelopen. Daartussen heb je 2 minuten herstelpauze. Aan het einde van de Zoladztest doen we nogmaals een maximaaltest om te controleren of de eerdere meting correct was. Over de resultaten krijg je een rapport, waarin ook je 100 meter baantempo’s staan.

Verder moet je natuurlijk een hartslagmeter hebben. Ook is het belangrijk dat je goed uitgerust aan de test begint. Heb je bijvoorbeeld op net een wedstrijd gelopen, heeft het niet zoveel zin om op de dinsdag een Zoladztest te doen. Je bent dan nog onvoldoende hersteld van de wedstrijd en dat geeft geen bruikbare meetwaarden.

Als je mee wilt doen met de Zoladztest graag een mailtje sturen aan 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zeker voor de lopers die meer prestatiegericht willen trainen (C groep) is de Zoladztest belangrijk om te doen. Het is een betrouwbare graadmeter voor je trainingstoestand en je bepaalt op een verantwoorde manier je trainingstempo's. Ga je meedoen met de Venloop, is dit een zeer bruikbare test om er achter te komen waar je trainingsaccenten moeten liggen.

 

Meer informatie
Je hart als toerenteller, er is geen betere graadmeter. Het onder controle houden van de intensiteit van trainingen kan perfect met behulp van de hartfrequentie (HF). Veel Peelrunners hebben een hartslagmeter, maar gebruiken deze vaak niet op de juiste wijze. Dat is jammer. De meest voorkomende fout is het te vaak lopen met een te hoge hartslag. Dat te hard trainen leidt dan niet tot de zo gewenste conditie- en / of prestatieverbetering, maar tot blessures of zelfs tot achteruitgang. Blessures zijn meestal te wijten aan een gebrek aan trainingskennis. Veel lopers trainen te hard, te roekeloos en te intensief. Door te trainen op basis van hartslag kun je op een veilige en duurzame manier trainen. De 5 x 6 minutentest van Zoladz is een uitstekend middel om bij de verschillende trainingszones de juiste hartslag te bepalen, waardoor gerichter en meer verantwoord getraind kan worden met behulp van de hartslagmeter. Die hartslagfrequenties worden vertaald naar loopsnelheid, zodat je ook zonder hartslagmeter gericht kunt trainen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

't weer

Ren-weer
Horst

Buienradar