Nordic Walking

Meer informatie over deze finse buitensport

Nordic walking is afkomstig uit Finland. Daar wordt het door langlaufers beoefend om tijdens de zomerperiode te kunnen trainen voor het langlaufen. 

In Nederland is Nordic walking erg populair en momenteel zelfs de snelst groeiende buitensport. Nordic walking houdt in: sportief wandelen met behulp van twee speciaal ontwikkelde wandelstokken, poles genaamd. Het gebruik van deze poles tijdens het wandelen zorgt ervoor, 

dat bijna alle spiergroepen in het lichaam gebruikt worden. 

Hierdoor ontstaat een hoger energieverbruik dan bij gewoon wandelen. Bij een juiste techniek worden de armen en het bovenlichaam op een soepele en gezonde manier gebruikt. 

Voor wie is Nordic Walking

Uit onderzoeken is gebleken dat het voor onze gezondheid goed zou zijn als we minimaal 30 minuten per dag intensief zouden bewegen. Dit geeft een verhoogde algemene fitheid, waardoor de kans op blessures en ziektes kleiner is.

Nordic walking is voor mensen zonder lichamelijke klachten een geschikte manier om te bewegen in de buitenlucht.

Maar ook mét lichamelijke klachten…

Maar ook met lichamelijke klachten kan deze sport verantwoord worden uitgevoerd. Afhankelijk van de gezondheid, fitheid, eventuele lichamelijke klachten en trainingsdoel kan de intensiteit en techniek aangepast worden. Nordic walking is aan te bevelen bij klachten aan o.a. de nek, schouders, en rug. Door het lopen met de speciaal ontwikkelde poles treedt er in de nek-schouderregio ontspanning op. Het geeft meer stabiliteit in de wervelkolom en is daardoor ook ideaal voor mensen met rugklachten. Tevens worden de gewrichten van de heupen, knieën en enkels ontlast door het lopen met poles. Zo is de kans op blessures kleiner.

Ook bij bekkenklachten, whiplash, fibromyalgie, reuma, RSI, chronische rugklachten en psychische klachten is in de praktijk gebleken dat Nordic walking een ondersteuning kan zijn. Verder kunnen ook hartpatiënten, mensen met overgewicht, diabetes en/of longklachten hun conditie verbeteren door te starten met Nordic walking. 

Waarom Nordic Walking

 • Nordic walking is goed voor de algehele gezondheid.
 • Het verbetert de algehele fitheid, spierkracht, lenigheid en coördinatie.
 • Het energieverbruik ligt hoger dan bij wandelen zonder poles.
 • Je traint bijna je gehele spierstelsel (90% van alle spieren).
 • Er is veel beweging van het bovenlijf door het gebruik van de poles.
 • Niet alleen het lichaam wordt getraind. Door het sporten in de buitenlucht voelen we ons geestelijk ook beter.
 • De enkel-, knie- en heupgewrichten worden ontlast door het gebruik van de poles, waardoor de kans op blessures kleiner is.
 • Omdat je kunt lopen in jouw tempo is het geschikt voor alle conditieniveaus.
 • Nordic walking is geschikt voor alle leeftijden.
 • Het is een sport die men individueel of in groepsverband kan doen.
 • Nordic walking kun je op elk gewenst tijdstip en op elke soort ondergrond uitvoeren.
 • Het is een ideale sport voor natuurliefhebbers.

Kennismaken met Nordic Walking

Om kennis te maken met Nordic walking kun je een clinic (kennismakingsles) volgen.

Dit is mogelijk voor individuen en groepen vanaf 4 personen. Een clinic bestaat uit een stukje theorie gevolgd door praktijk in de buitenlucht.

Beginnen met Nordic Walking

Om Nordic walking te kunnen beoefenen heb je niet meer nodig dan een paar goede wandelschoenen (liefst laag), sport- of vrijetijdskleding en een paar poles. Om de techniek goed aan te leren en blessures te voorkomen is het aan te raden een basiscursus te volgen. In deze cursus leer je in 6 lessen de juiste techniek. Tevens leer je speciale oefeningen, die je met de poles kunt uitvoeren. Ook tijdens de basiscursus kun je onze poles lenen. 

Vervolg op basiscursus

Heb je eenmaal de juiste techniek aangeleerd dan is het mogelijk om wekelijks in groepsverband te trainen bij onze vereniging. Zij gaat elke donderdag in groepsverband en onder leiding van een ervaren instructeur een Nordic-walkingtocht lopen. Jouw techniek wordt in de gaten gehouden en bijgeschaafd daar waar nodig is. Er zal zodanig gelopen worden dat het voor iedereen aangenaam is. Dit onder het motto samen uit samen thuis.